Kjede

Av Inger Johanne Rasmussen (2005)

Om kunstverket

I arbeidet Kjede minnes Inger Johanne Rasmussen et perlekjede som moren hennes hadde tatt med hjem fra Amerika. Kjedet hadde mange forskjellige perler, og hun kunne sitte og fundere over hvilken av dem som var den vidunderligste. Hun klarte aldri å bestemme seg, og skjønte at alle perlene var så fine i kraft av å stå sammen med de andre perlene. Det var hver enkelt perles plass i den store sammenhengen som gjorde dem så nydelige.

Teppene hennes er laget av gamle militære fotkluter i tovet ullstoff som soldatene brukte i stedet for sokker. Inger Johanne Rasmussen farger selv ullstoff-bitene, klipper dem møysommelig til, stryker dem fast på fliselin, og syr så alle bitene sammen med små sting for hånd. Det er et langsomt og tålmodighetskrevende arbeid som plasserer henne inn i tradisjonen med kvinner som i århundrer har brukt tid og flid på sirlig håndarbeid.

Inger Johanne Rasmussen sier selv om sine arbeider at hun vil fokusere på det vakre, på det som gir glede og løfter om lykke i hverdagen. Hun griper fatt i ting som har gitt henne selv opplevelse av det vakre og eventyrlige i barndommer.

Relaterte artikler